Честит 24 Май!

Дискусията в/ъв "Архив на всичко останало" е започната от tani1980 на 24.5.17.

Скъпи форум потребители,

Ако вие искате да се включите активно във форума и да участвате в дискусиите, или искате да започнете своя собствена тема, първо ще трябва да влезете в играта. Моля, регистрирайте се, ако нямате собствен акаунт. Ние очакваме с нетърпение следващото ви посещение във форума! Играйте тук
Статус на темата:
Не е отворено за бъдещи отговори.
  1. tani1980

tani1980 Полубог

Думичката азбука идва от две букви и не кои да е, а първите две в глаголицата - аз и буки.
    Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье... - Аз зная буквите и животът със знанието е добър... Това ни казва нашето а, б, в.
    В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, а анозначава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, който ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ги поведе родното слово.
    Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия й вариант и макар че отдавна сме го забравили, той и днес продължава да ни глаголи, тоест говори: "Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.
    Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“.
    Колко е хубава азбуката ни!

KAtanasova, ^flame^, milkoga1 и 6 други харесват това.
  2. Doremi

Doremi Старши болярин

Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-ценно от знанието! Честит празник!

^flame^, milkoga1, ZORBA13 и 6 други харесват това.
  3. joujoujouj

joujoujouj Полубог

Doremi, ^flame^, pgpr1 и 6 други харесват това.
  4. mushnuk

mushnuk Жива легенда

Doremi, ^flame^, milkoga1 и 5 други харесват това.
  5. cerecelko

cerecelko Подрастващ автор

Нека този Светъл Празник донесе на всички - Знание , Грамотност и Трудолюбивост !!!!!

pepa551, Doremi, ^flame^ и 3 други харесват това.
  6. *iovana*

*iovana* Стажант

Честит празник 24 май , ден на Българската писменост и култура !

pepa551, Doremi, ^flame^ и 2 други харесват това.
  7. StefanN

StefanN Стажант

И македонската. :), :), :)

Статус на темата:
Не е отворено за бъдещи отговори.