За рецептите и още нещо ....

Дискусията в/ъв "Архив на всичко останало" е започната от БашФермер на 7.2.18.

Скъпи форум потребители,

Ако вие искате да се включите активно във форума и да участвате в дискусиите, или искате да започнете своя собствена тема, първо ще трябва да влезете в играта. Моля, регистрирайте се, ако нямате собствен акаунт. Ние очакваме с нетърпение следващото ви посещение във форума! Играйте тук
Статус на темата:
Не е отворено за бъдещи отговори.
  1. БашФермер

БашФермер Генерал

и аз искам сливова .... дразнител

2. Галфон

Галфон Кандидат за признание

Мога да предложа ябълкова.....след нея изобщо не виждаш какво хвърля кралицатаxDxDxD

sm0uk3r71 харесва това.
  3. БашФермер

БашФермер Генерал

хахахахаха остави посредата кошницата все ще падне нещо вътре по погрешка :D

4. Галфон

абе у последната ферма май така стана,така че няма да се пробвам повече;)

5. sm0uk3r71

sm0uk3r71 Обсебен

пътя знаеш заповядай;)
    а рано е за такава тактикаxD

6. sabchooo

sabchooo Велик майстор

Та като се разприказвахме пак на убъви теми и тъз вечер, да ви задам един въпрос. Ама първооо:
    Офффф, Диване защо не вземеш да ни фаниш и да ни зафърлиш силно от тая тема, та да ни метнеш чак в хоремаку...там ни е мястото...
    Та въпроса ми е: знаете ли как се прави и за колко време материала за това неземно сливово чудо в Троянския манастир, тоест прочутата ни Троянска сливова ичкия.

Та по евентите: оставих ги за утре xDxDxDxDxDxD

7. Галфон

https://vinprom-troyan.bg/45/troyanski-slivovi-rakii-s-vekovna-tradiciya-това намерих ако те устройва

Пума~` и sabchooo харесват това.
  8. mushnuk

mushnuk Жива легенда

Както и за същото време като омурташката xD.

Zlobara харесва това.
  9. tani1980

tani1980 Полубог

ха ха ха аз пък съм на Силистренска кайсиева....ха наздраве! Кошници тази вечер не играя. xD

sm0uk3r71 харесва това.
  10. sabchooo

sabchooo Велик майстор

Това е за винпрома и като отворих линка ти настръхнах, като прчетох:
    Твоята кошница е празнаxDxDxDxDxDxDxDxDxD,
    егати и черният хуморxD
    Аз попитах за майсторлъка на игумените в Троянския манастир.

11. sabchooo

sabchooo Велик майстор

sm0uk3r71 каза:
    е още 4 играх няма кошници, ма с батко ти са конкаме на сливова край камината , че познайxD
    БашФермер каза:
    и аз искам сливова .... дразнител​
    Галфон каза:
    Мога да предложа ябълкова.....след нея изобщо не виждаш какво хвърля кралицатаxDxDxD
    Лелеее, къде попаднах:oops:

Пума~`, tani1980 и sm0uk3r71 харесват това.
  12. Галфон

Ааааа,там нагазваме в дълбока водаxDxDxD

13. scaregrowII

scaregrowII Старейшина

Би ли направил разлика между Троянска и Тетевенска сливова? xD Познавах технолога на тетевенския Винпром и от него съм чувал доста интересни неща за "прочутата" троянска....Монтеки и Каполети са,като приятели сравнено със спора на Троян и Тетевен за сливовицата!

2005 имах нещастието да опитам една 25 годишна сливовица,която от прекараното време в специална бъчва бе останала без аромат и за това по специална технология се освежава с кайсиен концентрат.....xD Един милилитър от този концнетрат струва,колкото един галон Чивас Регал. Създава се уникален букет от вкусови и ароматни удоволствия.......

milkoga1 и sabchooo харесват това.
  14. milkoga1

milkoga1 Господар

Аз затуй си правя собствено производство-домашна..(по скоро майка ми е спеца, аз май само се пречкам xD), а време за отлежаване, хм...няма, много бърже свършва.;)

15. fermer4etoo1970

fermer4etoo1970 Адмирал

sabchooo и Пума~` харесват това.
  16. sabchooo

sabchooo Велик майстор

Точно, свидетел съм на ритуала - изваряване на троянска сливова. Та значи материала се приготвя почти 70 дена (никой който е правил плодова ракия не би повярвал, но е така). Всеки ден се събират опадалите сливи, почистват се да няма и грам изгнило и се слагат в материала - сигурно двутонна каца. Разбъркват се енергично и така до другия ден. Интересно ми беше как след толкова престояване на материала той не преминаваше и не губеше качествата си. И така докато се прибере цялата реколта. После я затварят плътно за около за още 15 дена и следва варенето. Слагат в казаните решетки и отгоре прословутите бали с разни треволаци, които я омекотяват но мириз и вкус не предават. Спират я на 45 градуса и я оцветяват със сливов дестилат. Тъмно оцветена, като коняк я преваряват наново и я прекарват през дестилационна кула. Накрая ракията излиза мека, като отлежала и още от казаните има бледо кафеникав цвят( което ме изуми ) и невероятно мек вкус със страхотен аромат.
    Лошото, че я пият само бизнесмени и висшестоящи и естествено обитателите на манастира.
    Строго забранено е да се слага захар и всякакви видове захари. Каквото пусне, това е. От 2000 литра материал се изваряват максимум 100-110 литра ракия, но с незабравим вкус.

fermer4etoo1970 харесва това.
  17. БашФермер

БашФермер Генерал

абе на 45 градуса не ми я хвали...разредител, ела да видиш при нас ква ракия се вари ;) прадядо ми грам не е близвал ама на година по 3-4 пъти е варил с големите бидони, още му пием 60-70г ракия. ама и да не е толкова стара говорим за 65 градуса, може и отгоре :D пиеш и съскаш, който не е свикнал зор му иде пие 2 и си ляга, икономии ни прави :D
    и по вашия край правят преварки пък после я разреждат, да им се чуди човек, при нас всичко живо така е свикнало, да пари :D

Последна редакция: 7.2.18
    sabchooo харесва това.
  18. БашФермер

БашФермер Генерал

каниш ли ме, внимавай, знаеш, че има кой да захожда от там да не мине с някоя бъчонка :D

19. sabchooo

sabchooo Велик майстор

Аз, още дядо ми докато беше жив съм започнал сам да си варя ракиите и да си правя вината. Преварка не правя, не защото не искам, ами защото дава много фираxDxDxD. Иначе си я оставям на 49-50 градуса, защото си я обичам с лед да си я пия. Пия я за удоволствие, а не за лекарствоxD, то спирт продават по аптеките;). Е, първакът (тоя 65 градусовия, защото при супер материал може да тръгне и на 72-74 градуса) го използваме за лекарство, за мазане. Той и без това трябва да се отделя;).

20. sm0uk3r71

sm0uk3r71 Обсебен

не можеш мъ събори миналата година дал господ, мини игра познай ква ракия пиеш ще ти пусна;) добре сте дошли :)и първак има :D

Последна редакция: 8.2.18
    sabchooo харесва това.
Статус на темата:
Не е отворено за бъдещи отговори.