Занаятчийски квартал - обща информация

Дискусията в/ъв "Всичко за занаятите" е започната от Каспаретка на 8.11.13.

Скъпи форум потребители,

Ако вие искате да се включите активно във форума и да участвате в дискусиите, или искате да започнете своя собствена тема, първо ще трябва да влезете в играта. Моля, регистрирайте се, ако нямате собствен акаунт. Ние очакваме с нетърпение следващото ви посещение във форума! Играйте тук
 1. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG

  [​IMG]
  До Занаятчийския квартал можете да стигнете като използвате картата. Той е достъпен от 40 ниво.

  [​IMG]

  След като влезете вътре, можете да избирате САМО една от трите възможни професии:​
  Майстор-пекар, Майстор-мармалададжия или Майстор-цветар.
  Преди да изберете, разгледайте добре информацията за трите професии и не бързайте. Веднъж направен, изборът не може да бъде променен, дори и от екипа.


  Първата професия е безплатна (без значение коя ще изберете).
  Втората професия можете да закупите с реални пари. Това става, като цъкнете на втората табелка в "Занаятчийския квартал" и следвате стъпките. Плащането с смс за втори занаят не е възможно в България. Също така може да се вземе безплатно с чипове от Панаира на Ренцо, но само ако имате вече активиран първи занаят.

  Трета професия можете да активирате:
  • безплатно, ако достигнете 3-то ниво и на двата вече активирани занаята (трябва да бъдат задължително от тези трите: Цветар, Сладкар и Пекар. Спа-мениджър и Алхимик не могат да ви помогнат за безплатен занаят).
  • чрез плащане (както втората), преди да достигнете до 3-то ниво в другите две професии

  След като достигнете 70-то ниво, ще имате възможност да отворите:
  професия- Спа мениджър и Алхимик -може да се активират единствено от дървото на умението, срещу 150 звездички

   
  Последно редактирано от модератора: 18.12.18
 2. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG


  Производство на продукти и рецепти

  [​IMG]
  1. Показва нивото ви на развитие в занаята, а барометъра отчита колко точки остават до следващото. При качване на следващо ниво се отварят нови рецепти. Нивата във всички занаяти са 5. Ето колко точки от печене/варене изисква всяко от тях:​
  1 ниво - 1500 точки
  2 ниво - 9000 точки
  3 ниво - 40 000 точки
  4 ниво - 150 000 точки
  5 ниво
  - няма точки за събиране, вече сте баш-майстора в квартала.​
  Точки за покачване на ниво се събират чрез производство на продукти и чрез "изяждане".
  Повече информация за точките за печене/варена от всеки продукт и за куестовете можете да намерите в линковете за всяка професия, малко по-долу в тази тема.

  2.
  На полицата можете да видите всички продукти, с които разполагате и техния брой.

  3.
  Чрез стрелките се предвижвате напред и назад по полицата с продукти.

  4.
  Показва приготвящият се продукт и броя на завършените продукти спрямо предварително зададената бройка за производство.

  5.
  Часовникът отброява времето за производство на продуктите. Ако не ви се чака и искате да са готови на момента натиснете малкото синьо плюсче на него. Цената, която трябва да заплатите е в ЛГ и зависи от броя на продуктите, които се произвеждат и нужното им време за това. Когато продуктите са готови ще ви се появи прозорец, без значение на кое поле във фермата се намирате, за да ви уведоми за това.
  [​IMG]

  6.
  При натискане на бутонът "Прекъсни" производството се прекратява. Ако в момента се прави една бройка от даден продукт, то нужните съставки за него се връщат автоматично в плевнята ви. Ако са няколко - вече готовите се прибират в килера ви, а за остатъка незавършени също се връщат съставките.

  7.
  Бутонът "Изпечи" ще остане неактивен по време на производство на продукти. След завършване на "поръчката" вече ще е в режим готовност за следващото производство. Освен него, на мястото на часовника, ще се появи още един бутон, с който да определяте броя за желаните продукти за приготвяне.
  [​IMG]

  Но преди да започнете да произвеждате продукти, в някой от занаятите, е важно да се запознаете с рецептите и тънкостите при приготвянето им.​
  [​IMG]1. Показва наличните страници с рецепти. Те варират между 1 и 5, в зависимост на кое ниво е занаята ви. На всяко ново ниво ще се отваря нова страница с рецепти.
  Оцветената в зелено цифра, показва на коя страница се намирате в момента.

  2.
  Има два вида продукти - междинни и крайни.
  Междинните са продукти, които не се виждат в килера ви, не могат да се продават, подаряват или използват за бонуси. Те служат САМО за направата на крайни продукти. Рецептата за междинен продукт е винаги първа в списъка. Без междинен продукт не може да се направи краен, освен в занаята Алхимик.

  3.
  Рецепти на крайни продукти. При задържане на мишката върху илюстрацията на дадена рецепта излиза прозорец с информация за нейния бонус. За да видите рецептата е нужно да натиснете стрелката срещу името й и ще се отвори нов прозорец. Крайните продукти са тези, които могат да се използват за бонус, подаръци и търговия.
  [​IMG]1. След като отворите някоя от рецептите ще видите нужните съставки за нея.

  2. Ако някоя от съставките липсва нейния брой ще е оцветен в червено. При наличието на липсваща съставка не можете да стартирате производството на продукта. Можете да си я набавите по 3 начина:
  -чрез синия бутон до цифрата, където ще ви се отвори нов прозорец и ще трябва да платите цената на съставката с ЛГ.
  -като си я произведете сам.
  -или си я набавите от пазара/разсадника.

  3. Стрелката ще ви върне обратно на листа с рецептите.
  Освен познатите ви съставки, в рецептите, които може да отгледате във фермата си, ще са ви нужни още сол, захар, тел, еликсири и мандрагора, както следва:
  • сол за пекар
  • захар за мармалададжия
  • тел за цветар
  • еликсири за спа мениджър
  • мандрагора за алхимик
  Тези съставки могат да се купят с лалогулдени (това става като натиснете синьото плюсче срещу съответната съставка за рецептата).
  Също така ги получаваме при обиране на полета, дървета и обори, също както получаваме инструментите. Сол, захар, тел, еликсир и мандрагора могат да се получат и при обиране на реколтата на Бахамарама (тропическия остров).
  От колелото на късмета също могат да бъдат спечелени по 10 бр. сол, захар, тел, еликсир и мандрагора (според професията, която сте избрали).

  Преди да изберете професия ще получавате от всички, при обиране. След избиране на даден занаят, вече ще получавате само нужната съставка за него.
   
  Последно редактирано от модератора: 29.11.18
 3. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG


  Продукти и приложенията им в играта

  [​IMG]
  1. От полицата в занаята може да изберете всеки наличен продукт.
  2. При задържане на мишката върху някой продукт ще видите прозорец с информация за него.
  3. Ако кликнете на продукт ще се отвори нов прозорец, на мястото с рецептите. След като уточните какво количество от дадения продукт искате да използвате, можете да извършите с него следните действия:
  a/ да го изпратите като подарък на съсед или приятел от бъди листата ви. Изпратените като подарък, сладка, букети или хлебчета, се приспадат от общия брой подаръци за деня.
  b/ усъвършенстване на уменията - това означава, че ще използвате продукта, за да добавите точки към нивото на занаята (зелената лента, барометър), така че да завършите нивото и да откриете нови рецепти. Точките при използване са същите, които получаваме при печене или варене на продукта. Това действие може да бъде направено не повече от 5 пъти за един ден.
  c/ използване на бонус от продукт - посредством този бутон може да "изядете" избрания продукт, като след това ще получите бонуса, който носи в себе си.
  d/ пазар - при натискането на този бутон ще се отвори пазара, където можете да продадете продукта, който вече сте избрали.​
   
  Последно редактирано от модератора: 29.11.18
 4. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG


  Управление на продуктите


  Произведените крайни стоки ще можете да виждате в плевнята, в бутона със надпис "Килер". Там също ще се начисляват и изпратените ви като подарък, продукти от занаяти (хлебчета, сладка, букети и спа продукти).

  [​IMG]


  Наличните междинни стоки може да видите в плевнята в раздел "Занаяти".

  [​IMG]


  Също така и в сградата на занаята, в Занаятчийския квартал, като задържите мишката върху продукта.
  [​IMG]
   
  Последно редактирано от модератора: 29.11.18
 5. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG


  Бонуси

  След въвеждане на промените бонусите ще се разделят на няколко вида:​
  • Бонус получен от консумирането на:​
   • определен продукт от занаята - чатни, тиквен мармалад, ябълков мармалад и др.
   • получените от покупка на Сандък с бонуси.
  • Обикновен бонус - от колелото на късмета, покупка на пакети в банката, редове, домашни любимци и бустери.​

  [​IMG]

  Разликите между видовете бонуси е:
  • Бонусът от продукт и сандък има определена категория (сила) - диамантена, златна, сребърна.
  • За да се активира такъв бонус, трябва да имате свободен слот съответстващ на категорията (силата) му.
  • Действието на бонусът се удължава:
   • със активиране на същия продукт т.е, за да имате +2 реколта за 36 ч. трябва да изядете 2 ябълково-морковени чатнита
   • или частично (начислява се 30% към времето, от цялото време на действие) с продукта Пинки Пай. Не влияе на бонусите от сандъци.
  • Обикновените бонуси не се нуждаят от слотове, за да бъдат активирани, това става в момента на спечелването им и/или активиране на любимеца/бустера.
  • Обикновените бонуси не се удължават, като време а се сумира процента им. Всеки ще се показва индивидуално, заедно с информация за оставащото му време.

  Можете да активирате колкото искате продукти от занаята (без значение дали бонуса е еднакъв или различен) стига да имате свободни слотове за тях. Слотовете са постоянни (за многократно ползване).

  Ако продуктите, които изядете са еднакви - 5 кекса от моркови, заемат слот само за 1 кекс и времето се натрупва.
  Ще разполагате с бонус +20% ТО при обиране на растения за 20 ч.

  Ако продуктите са различни, но бонуса се отнася за едно и също нещо - ябълково-тиквичков пай и кекс от моркови. Всеки от тях заема отделен слот и се натрупва процента, за общото им време на действие.
  Ще имате бонус +80% ТО при обиране за 4 ч. и +60% ТО за още 14 ч.
  Същото се отнася и за бонусите от сандъци


  Ако едновременно имате активиран бонус от занаят и обикновен, действащи на едно и също нещо, например +%ТО, както са совите, враните, мармалада от рози и великденския мармалад. Общият бонус се изчислява като:
  Базови ТО на предмета + 10%ТО При активирана руна (за повече ТО от растения), сума от бонусите на всички продукти от занаята + сума от бонусите на всички обикновени бонуси.
  Броколи 100 ТО +10% от руна + 15% от домашни любимци + 50% от мармалади = 175 ТО

  Въведена е и опция за отказ (изтриване) на вече активиран бонус заемащ слот.

  Ако оставащото време на действие е по-малко от времето на самия продукт, бонуса се премахва.
  Ако оставащото време на действие е по-голямо от действието на самия продукт - оставащото време, се разделя на времето на действие на продукта, като се закръглява към по-малкото цяло число и се връща получения брой продукти (т.е. възстановяват се единствено цели буркани или хлебчета). Времето получено от удължаване на бонуса с Пинки Пай се пренебрегва.

  Т.е. ако имате активиран кекс от моркови за 19 ч. при отказ на бонуса ще получите обратно 19/4=4.75 или 4 кекса от моркови.
  Отново 4 броя ще получите дори, ако преди да откажете бонуса активирате Пинки Пай и времето което ви се показва след активирането му е 24:42 ч.
  Същото се отнася и за бонусите от сандъци

  Обикновените бонуси не могат да бъдат отказани.

   
  Последно редактирано от модератора: 29.11.18
 6. Каспаретка

  Каспаретка Board Administrator Team Farmerama BG

  Избор на занаят

  Преди да изберете професия, разгледайте внимателно информацията за всеки занаят:


  [​IMG]
  Пекарна и майстор-пекар

   
  Последно редактирано от модератора: 29.11.18